Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MIÉRT JÓ A KÉPREGÉNYGYŰJTÉS?

MIÉRT JÓ A KÉPREGÉNYGYŰJTÉS?

ÍRTA: BLEKKET, A ZÁRT OSZTÁLYON

 

         1. VÁRAKOZÁS – MAGA AZ, HOGY VÁRSZ RÁ, HISZEN BÁRMILYEN SZTORI LEHET BENNE, KITALÁLHATATLAN ÉS EZ A KELLEMES A TALÁLGATÁS MIATT IS.

   2. VADÁSZAT – MAGA A MEGSZERZÉS VAGYIS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ DOLGOK ÖSSZESSÉGE ÉS RÉSZLETEI. ÖSSZE KELL RÁ SZEDNI A LÓVÉT, MEG KELL TALÁLNI, STB.

   3. 3. A BIRTOKLÁS ELSŐ FÁZISA – AMIKOR „MEGVAN, DE MÉG NEM OLVASTUK”-ÁLLAPOT, FELFOKOZZA A KÍVÁNCSISÁGOT, ÍGY MÁR ALIG VÁRJA AZ EMBER, HOGY NEKILÁSSON – MOST VÉGRE MEGTUDJA, MI LETT A HŐSEIVEL. EZ IDEÁLIS ESETBEN CSAK 1-2 ÓRÁVAL KÉSŐBB, KAJA UTÁN A JÓ.

4.       4. A BIRTOKLÁS MÁSODIK FÁZISA: AZ OLVASÁS – AMINEK KÉREM KÜLÖN MŰVÉSZETE/TECHNIKÁJA VAN, MÁR AZ SEM MINDEGY, HOGY HOGYAN TARTOM A LAPOT A KEZEMBEN, ÉS HOGYAN LAPOZOK. A KÉPREGÉNY GERINCÉT A KINYÚJTOTT TENYEREMEN ÁTLÓSAN FEKTETVE KELL TARTANI, ÍGY NEM SÉRÜL. RAGASZTOTT KÖTET ESETÉN NEM ÁRT KÉT UJJAL A GERINCET FOGVA ÖSSZESZORÍTANI KICSIT, HOGY SOSE ÉRJE EL A KIHAJTÁS A 170-180 FOKNÁL TÖBBET! TILOS RÁTENYERELNI FELÜLRŐL! TILOS KINYITVA ARCCAL LETENNI! TILOS KIHAJTANI! EZEK MIND MEGMENTIK A KÉPREGÉNYT ATTÓL , HOGY LAPOKRA ESSEN. LAPOZNI HÜVELYKUJJAL KELL, ÉS CSAK A LAP SZÉLÉRŐL FELHAJTVA. HA VÉLETLENÜL KÉT LAPOT EMELÜNK FEL, FINOM, SÓZÓ UJJMOZDULATTAL VÁLASSZUK LE A MÁSIK LAPOT. A KÉPREGÉNYT MINDIG CSAK LAPJÁN SZABAD LETENNI, ÁLLÍTVA TÁROLNI TILOS! A TÁROLÁSNÁL A GERINCET ÓVJUK SZINTÉN EZÉRT ÚGY KELL ELHELYEZNI, HOGY KÉT EGYMÁSRA TETT LAP EGYMÁSNAK FORDÍTOTTJA LEGYEN, ÍGY ELÉG LEVEGŐ MARAD, HOGY NE SÉRÜLJÖN AZ ÚJSÁG. CSAK A KÖTETET SZABAD ÉLÉN ELHELYEZNI. (LÁSD ÁBRÁK A KÉPGALÉRIÁBAN!)

EGY GYŰJTŐ AZÉRT NEM SZÍVESEN ADJA KI MÁS KEZÉBE A LAPJÁT, MERT AZ OKTALAN OLVASÓ REPEDÉST, SZAMÁRFÜLET, KOPÁST, SZAKADÁST, GYŰRÉST (AMIKÉRT MAFLÁS JÁR) OKOZ A MI PÓTOLHATATLAN KIADVÁNYAINKBAN. MEG KELL TANULNI TEHÁT MINDENKINEK, HOGYAN LEHET ÉLVEZHETŐ ÉS MÉGIS TÖKÉLETESEN SÉRTETLEN ÁLLAPOTBAN MARADÓ EGY KÉPREGÉNY. MIÉRT? MERT EGY KULTURÁLIS TÁRGYRÓL BESZÉLÜNK, AMI ÉRTÉKET KÉPVISEL, ELSŐSORBAN GRAFIKAIT. EZÉRT KÉP-REGÉNY. CSAK MÁSODSORBAN IRODALMIT, EZÉRT NEM REGÉNY-KÉP. EZT SOK SZAKMABELI SEM ÉRTI SAJNOS. AHOGY AZT SEM, HOGY NEM AZ A JÓ KÉPREGÉNY (KIZÁRÓLAG), AMINEK MINDEN KÉPKOCKÁJÁN 36 ÓRÁT DOLGOZTAK. AZT HISZEM A KÁZMÉR ÉS HUBA TÖKÉLETES ÉS ELEGENDŐ PÉLDA. SZÓVAL ÉN ÚGY OLVASOK KÉPREGÉNYT – MIVEL ÁLTALÁBAN TÚL RÖVID, HOGY HOSSZABB IDEIG AKAROM ÉLVEZNI, MINT A PUSZTA ELOLVASÁSA. EZÉRT ELOLVASOK AZ ELEJÉTŐL (SOSEM LAPOZOK BELE, ÉS NEM HÁTULRÓL KEZDEM, MERT ÉLVEZNI AKAROM A SZTORIT, NEM LELŐNI A POÉNOKAT OSTOBA MÓDON) 4 OLDALT, EZ AZ ÚN. „ELSŐ HATÁS”. AZTÁN ÚJRA ELOLVASOM, ÉS CSAK NÉGY OLDALLAL MEGYEK TOVÁBB, EZ PEDIG AZ „ÉRTELMEZŐ – ÖSSZEHASONLÍTÓ HATÁS”. TEHÁT MIRE ELŐSZÖR A VÉGÉRE ÉREK, MÁR AZ ELŐTTE LÉVŐ OLDALAKAT NÉGY HÍJÁN KÉTSZER ELOLVASTAM, TEHÁT MINIMUM KÉTSZERES IDŐT KAPTAM A KÉPREGÉNYTŐL, MERT KÖZBEN A TOVÁBBHALADÁSOKAT MEGSZAKÍTHATOM FELDOLGOZÁSI KÁVÉ/TEA(KORTY)SZÜNETTEL. ENNI OLVASÁS KÖZBEN NEM TÚL JÓ ÖTLET, ÖSSZEKENHETJÜK A KÉPREGÉNYT, BÁRMENNYIRE IS ÓVATOSAK VAGYUNK. HA SOK IDŐM VAN, A RAJZOKAT KÜLÖN ÉLVEZEM KI, A KONTÚRVONALAKON CSÚSZIK A SZEMEM, HOGY ÉN HOGYAN RAJZOLTAM VOLNA MEG. EZ PERSZE MÁR CSAK AZ ELBORULT ŐRÜLTEK CSINÁLJÁK, MINT A KÉPREGÉNYSZAGLÁSZÁST. DE NEKEM AZ ELOLVASÁSSAL MÉG NINCS VÉGE, ÉN A LEGÁLLATABB FAJTA VAGYOK, AKI MÉG MEGSZÁMOLJA, HÁNY KÉPKOCKÁBÓL , ÉS HÁNY OLDALBÓL ÁLL ÖSSZE A LAP, SŐT VERSENYEZTETEM AZ ELŐZŐ SZÁMMAL, MELYIKBEN VAN TÖBB… NA JÓ, AZ ÁPOLÓM ITT FELETTEM MÁR KÉSZÜL FELADNI A SZOKÁSOS ESTI KÉNYSZERZUBBONYOMAT, ÍGY RÖVIDRE FOGOM:

5.       5. AZ OLVASOTTAK EMÉSZTÉSE – EZ IS KIEGÉSZÍTHETŐ EGYÉB MŰVELETEKKEL, FANTÁZIA KÉRDÉSE… (ÉRDEMES TÖBB HÓNAPIG VÁRNI AZ ÚJRA ELŐSZEDÉSSEL, HISZEN ÚJRA ÉLMÉNY LEHET, HA ELFELEJTJÜK KISSÉ AZ OLVASOTTAKAT!) ÉS MOST JÖHET ÚJRA AZ 1. PONT! JÓL VAN, JÓL VAN, MEHETÜNK! EJNYE DE SÜRGŐS ITT MINDIG MINDEN A BOLONDOKHÁZÁBAN... SZIASZTOK!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.