Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGOR BÁCSI TÖRTÉNETE

MAGOR BÁCSI TÖRTÉNETE

ÍRTA: R.

 

SZÁNDÉKOSAN NEM JÁTÉKOT AKART VENNI AZ APJA MAGORNAK TIZEDIXÜLETÉSNAPJÁRA, HANEM CSAK CIGÖLTE ŐT, ÁT A VÁROSON, HÁTHA ESZÉBE JUT VALAMI JOBB ÖTLET. A KIS MAGOR SEJTETTE, HOGY KAPNI FOG VALAMIT, AMI A CSALÁDJÁNAK ANYAGILAG MEGTERHELŐ LESZ, ÉS BÁR ENNYIRE JÓL MÉG SOSEM ÁLLTAK A DOLGOK, ÉS ÚGY TŰNT A HELYZET EGYRE JOBB LESZ, NEVELÉSE TISZTESSÉGES VOLT; HA NEM KAPOTT VOLNA SEMMIT, AKKOR IS SZERETTE ÉS TISZTELTE VOLNA AZ ÉDESAPJÁT, AKINEK A KENYERÉT ETTE. MAGOR ÉDESAPJA NIMRÓD, SZIGORÚ, DE HALK ÉS BECSÜLETES EMBER VOLT, ALAPOSAN MEGVÁLOGATTA A BARÁTAIT, AZ OSZTRÁKOKAT NEM SZERETTE. NEM VOLT TÚL SOK PÉNZE, DE TUDTA HOGY ÉRDEMES FIA SZÜLETÉSNAPJÁRA EMLÉKEZETES AJÁNDÉKOT ADNIA, AHOGYAN Ő VISZONT SOSEM KAPTA MEG KÍMÉLETLEN APJÁTÓL. EGY ÓRÁJA SÉTÁLHATTAK, HIRTELEN A FIÚ LÁBA A FÖLDBE GYÖKEREZETT, ÉS APJA KEZÉT FOGVA ŐT IS MEGÁLLÍTOTTA. RÁNÉZETT FIÁRA, MI LELTE. A GYEREK MEREVEN NÉZETT VALAHOVÁ, S Ő KÖVETTE PILLANTÁSÁT: EGY ÉTKEZŐ VOLT, AMELY AKKOR TÁRTA KI AJTAJÁT. EGY HALSÜTÖDE. A BEJÁRAT NEM VOLT HIVALKODÓ, MINT A MELLETTE LÉVŐ FÉNYES ÜZLETEK - PONT EZ FOGTA MEG A FIÚT. HÓFEHÉRRE MÁZOLT FALÁN PIROS VIRÁGMINTA FUTOTT. SEMMIT SEM SZÓLTAK, DE MEGÉRTETTÉK EGYMÁST: IDE MOST BE KELL TÉRNIÜK. A TULAJ ÖRÖMMEL FOGADTA ŐKET: AZ ÜZLET LEGES-LEGELSŐ VENDÉGEIT!

MEGVOLT HÁT AZ AJÁNDÉK: EGY PAPRIKÁS LISZTBEN SÜLT KESZEG FATÁNYÉRON, FRISSEN SÜLT CIPÓVAL; FEJEDELMI ÉTEK. ALAPOSAN BELAKTAK ÉS MINDEN FALAT ÉLVEZET VOLT. A KÖZELI FOLYÓ LAKÓJA TEHÁT IMMÁR MEGDICSŐÜLT MANNAKÉNT SZOLGÁLT NIMRÓD ÉS MAGOR FIA ÍZLELÉSÉRE.

MAGOR ELVÉGEZTE A POLGÁRIT, ÉS MÉG MÁS ISKOLÁT IS SZERETETT VOLNA. DE KITÖRT A HÁBORÚ, ÉS HARCOLNI VITTÉK: A SZÉPREMÉNYŰ ÉLET POKOLLÁ VÁLT, MINDEN JUSSÉRT KÜZDENI KELLETT ÉS SENKI SEM ÓVTA MEG. A CSODÁVAL VOLT HATÁROS, AHOGYAN TÚLÉLTE, HISZEN AKÁRHOL JÁRT, MESSZEBBI TÁJAKON, MINDENHOL MEGVETETTÉK ÉS LEKÖPTÉK AZOK, AKIKET EDDIG ÓVOTT ÉS VÉDETT A VÉRE ÁRÁN. A REMÉNYTELENSÉG ÉRZÉSE MINDENNAPOSSÁ, FOLYTONOSSÁ VÁLT, MÍGNEM HÚSZ ÉVESEN ÚJRA SZÜLŐVÁROSÁBA VEZETETT ÚTJA, RÉG NEM LÁTOTT SZÜLEI FELKERESÉSÉRE. DE A HÁZAT LEBOMBÁZTÁK, A SZOMSZÉDOK MIT SEM TUDTAK MONDANI. MÍG VÉGÜL A KORCSMÁROS MIKSA BÁCSI KÖZÖLTE MAGORRAL, HOGY ANYJÁT SZERBEK, APJÁT ROMÁNOK MÉSZÁROLTÁK LE.

TÉBOLYULTAN, TEHETETLENÜL, OTTHONTALANNÁ VÁLVA VEZETTE LÁBA A VÁROSBA, A ZSOLDJÁT EGY ERSZÉNYBEN SZORONGATVA, AMIT APJÁTÓL KAPOTT, ECERIBE FELEMELTE FEJÉT, ÉS NEM HITTE EL, HOGY A LÁBA A KESZEGSÜTŐ ELÉ VITTE. ELLENÁLLHATATLAN HÍVÁST ÉRZETT, ÉS ENGEDETT NEKI: UTOLSÓ PÉNZÉNEK NAGY RÉSZÉT EGY KESZEGRE KÖLTÖTTE, ÉS UGYANAZT AZ EMLÉKEZETES ÍZT ÉREZTE, AMIT 10 ÉVESEN. A SZÉKEN, AHOL APJA ÜLT, MOST NEM VOLT SENKI, MÉGIS AZT BÁMULTA, A FALATOK PEDIG NEHÉZ GOMBÓCKÉNT TUDTAK CSAK LEJUTNI A TORKÁN.

AMIKOR HARMINC LETT, MÁR TUDATOSAN KERESTE A KIS HALSÜTÖDÉT, PEDIG NAPRÓL NAPRA ÉLT: BE KELLETT OSZTANIA MINDEN KERESETÉT. ÁTÉLT MÁR TENGERNYI LELKI ÉS TESTI FÁJDALMAT, JÓ ÚTON VOLT HOGY ÖSSZEKAPARJA MAGÁT VALAMENNYIRE. KEDVESE NEM VOLT, ISMERTE HÁT A MAGÁNYT IS, ANNAK PIRULÁIT SZEDTE SZÜNTELEN.

NEGYVEN ÉVESEN SZERETTE VOLNA FIÁT BEVINNI A HALSÜTÖDÉBE, AHOL MÁR ÚJRA 10 ÉVE NEM JÁRT, MERT ÉLETE BŐVELKEDETT FORDULATOKBAN, ÉS AZ ÚJABB HÁBORÚ AMI ÉPPEN TARTOTT, SÚJTOTTA KEMÉNYEN. KEDVESE DRÁGÁNAK TARTOTTA A HELYET, A GYEREK PEDIG KIJELENTETTE, HOGY Ő NEM SZERETI A HALAT ÉS FÉL TŐLE. MEGKÉRTE ŐKET, HOGY AKKOR VÁRJÁK MEG, ÉS ÚJRA EGYEDÜL MENT BE. AZ APRÓ ÉTTEREM MIT SEM VÁLTOZOTT, AZ OTTHONOS, FALUSIAS BERENDEZÉS JÓFORMÁN UGYANAZ, SŐT BARÁTSÁGOSABB, ÍGY ELÉGEDETTEN NÉZETT KÖRÜL. ÚGY ÉREZTE, HAZAÉRT, EZÉRT NEM SIETETT, ÉS MOSOLYKA FIGYELT A SZÁJA SARKÁBAN MNDENTŐL, AMIT LÁTOTT ÉS ÉRZETT.

ÖTVEN ÉVESEN ECERŰEN ELSÉTÁLT OTHONRUL TULAJDON SZÜLETÉSNAPJÁN, ÉS SZERETTE VOLNA ELMONDANI A TULAJNAK, HOGY Ő AZ, AKI ÖTÖDSZÖR JÁR ITT, ÉS ELMESÉLNI, HOGYAN VESZTETTE EL FIÁT A HÁBORÚBAN, DE MÁR NEM UGYANAZ VOLT A SÜTÖDE VEZETŐJE. UGYAN SEMMIVEL SE VOLT ROSSZABB, NYILVÁN ROKON, DE AZ MÁR MÉGSEM UGYANAZ. A SZAVAK ÍGY BELÉSZORULTAK, NEM VOLT TÖBB AZ OTT DOLGOZÓ FIÚNAK, MINT EGY HÉTKÖZNAPI, KÖZÉPKORÚ VENDÉG, AKINEK LÁTHATÓAN ÍZLIK A HAL, ÉS OLY ÁLMODOZÓAN TEKINT KÖRBE, MINDEN MOZDULATA KIMÉRT ÉS SZERTARTÁSOS.

A HATODIK IKSZNÉL KISHÍJÁN ELFELEDKEZETT ELMENNI: ANNYIRA LEFOGLALTÁK A TEENDŐI, RÁADÁSUL MÁS VÁROSBAN VOLT MÁR: ISMERŐSEI, BARÁTAI ÉRTETLENÜL NÉZTÉK, AHOGY MAGOR FEJÉHEZ KAP, S MAGYARÁZAT NÉLKÜL ELINDUL VALAHOVÁ. NEM IS MENTEK UTÁNA, AZT GONDOLTÁK , MINDJÁRT JÖN. DE NEM JÖTT MINDJÁRT, MERT A PÁJAUDVARA MENT, ÉS MÁR ZAKATOLT IS SZÜLŐVÁROSÁBA, EGYENESEN A KESZEGESBE, AHOL HIHETETLEN MÓDON, DE EZ A FIATALABB, ÚJ TULAJ FELISMERTE MOZDULATAIRÓL, TARTÁSÁRÓL, ÉS MÍG MAGOR KIFÚJTA MAGÁT, ELKÉSZÍTETTÉK A KESZEGET, MAJD MEGVENDÉGELTÉK A CÉG SZÁMLÁJÁRA, MIKOR ELMESÉLTE ÉLMÉNYEIT, HOGYAN JÁRTÁK BE A TANKOK A FŐVÁROST NÉHÁNY ÉVE, MERT Ő BIZONY OTT VOLT.

MAGOR BÁCSI HETVEN ÉVESEN NEM NÉZETT KI ROSSZUL: NEM KELLETT NEKI SZEMÜVEG, SE SÉTABOT: VIDÁMAN ÉRKEZETT MEG, ÉS AZ EREDETI TULAJ UNOKÁJA FOGADTA, AKI MÉG LEGUTÓBB KISGYEREK VOLT, ÉS NEM EMLÉKEZETT RÁ. MAGOR BÁCSI SZÉPEN ELŐADTA VACSORÁJÁT KÖVETŐEN, HOGY IMMÁRON HETEDIK, ÉS ALIGHANEM UTOLSÓ ALKALOMMAL JÁR ITT, EZÉRT SZERETNÉ ELMESÉLNI AZ ELSŐ HAT LÁTOGATÁSÁT.

DE MAGOR BÁCSI A NYOLCVANAT IS MEGÉRTE, ÍGY HÁT FELKEREKEDETT, HOGY MÉGEGYSZER ELZARÁNDOKOLJON ÉS VÉGÉRVÉNYESEN LETUDJA A KESZEGSÜTÖDÉT, MELYNEK FALAIT FELÚJÍTVA TALÁLTA, TELE ÉLETTEL ÉS FIATALOKKAL, ÚJFAJTA ÉTELEKKEL KIEGÉSZÍTVE. EZEK A KÖLYKÖK SZAKADOZOTT RUHÁBAN JÁRTAK, SZEGECSEKKEL ÉS RIKÍTÓAN SZÍNES HAJAKKAL, AKIK NÉHA OLYAN SZAVAKAT HASZNÁLTAK, MELYEKHEZ HASONLÓKAT MÁR AKKOR SEM ÉRTETT, AMIKOR MÉG MÁSOKKAL TÁNCOLT AZ ÖTÓRAI TEÁKON. KICSIT MÁR SÁNTIKÁLT, FÁJLALTA TESTÉNEK PONTJAIT, ÉS NÉHA MEG KELLETT, HOGY ÁLLJON.

MAGOR BÁCSI EGY SZÉP NAPON ARRA ÉBREDT, HOGY 90 ÉVES. BORZASZTÓAN FÁRADTNAK ÉREZTE MAGÁT, AMIT MÁR , TUDTA, SOSEM PIHEN KI, CSAK KÉT MÉTERREL LEJJEB. MINDEN MEGTÖRTÉNT VELE, ÉS SZÉP JÖVŐRE VOLT KILÁTÁSA FOGADOTT FIÁNAK, AZ OROSZOK VÉGRE KITAKARODTAK A PICSÁBA, NINCS TÖBBÉ FÉLELEM ÉS AGGÓDÁST, AGÓNIA ÉS STRESSZ, MOST MÁR BÉKÉBEN TÁVOZHAT. DE A LÁBAIBAN ELKÉPESZTŐ MÓDON ERŐT ÉRZETT. "A VILLANYKÖRTE IS AKKOR A LEGFÉNYESEBB, MIELŐTT KIALSZIK" GONDOLTA, ÉS ÖSSZESZEDTE MAGÁT, MERT ELHATÁROZTA, HOGY LEGALÁBB A PÁLYAUDVARIG ELKECMEREG, AZTÁN MAJD NÉZ A VONAT UTÁN, MÁR EZ IS ELÉG NAGY KIRÁNDULÁS. NEM SEJTETTE, HOGY FOGADOTT FIA TÁVOLRÓL NÉZI ŐT. DE A PÁLYAUDVARON MÉG MINDIG ÚGY ÉREZTE, HOGY BÍRJA SZUFLÁVAL. SZTOIKUSAN VETT EGY JEGYET, ÉS FIATALOKAT KÉRT MEG, HOGY A VONATRA SEGÍTSÉK. LESZÁLLT A SZÜLŐVÁROSÁBAN, AHONNAN EGY GYEREK SZÁMÁRA TÍZ PERCES UTAT 45 PERCEN ÁT JÁRTA MEG, A HALSÜTÖDE ELŐTT AZONBAN DÖBBENET ÉRTE: AZ ÉPÜLET ELTŰNT! ÉS A KÖRNYÉKÉT IS LEDÓZEROLTÁK...

KISSÉ BETEGESEN, MŰTÉTEKEN ÁTESVE, DE MÉG MINDIG SAJÁT LÁBÁRA ÁLLVA MAGOR BÁCSIT EGY NAPPAL A 100. SZÜLETÉSNAPJA ELŐTT MEGLÁTOGATTA A SZINTÉN IDŐS FOGADOTT FIA, ÉS ANNAK FIA, AKIT A PAPA ÉS DÉDPAPA TISZTELETÉRE NIMRÓDNAK NEVEZTEK EL, BEÁLLÍTOTTAK A FIÚ VADONATÚJ KOCSILYÁVAL. AZT MONDTÁK, ITT ALSZANAK VELE, ÉS HOLNAP ELVISZIK A HALSÜTÖDÉHEZ. A NAGYÖREG SZEME ELKEREKEDETT:

- HONNAN TUDTOK TIK ERRŐL?

- TÍZ ÉVVEL EZELŐTT KÖVETTELEK, AZTÁN KINYOMOZTAM A TELEKTULAJT, ÉS A ROKONAIVAL BESZÉLTEM, ÍGY TUDOK A TÖRTÉNETEDRŐL.

- AKKOR AZT IS TUDJÁTOK, HOGY MÁR NINCS OTT SEMMI.

- DE MAGOR PAPA AKKOR IS ODA AKAR MENNI, IGAZ? - KÉRDEZTE NIMRÓD.

- ODA HÁT - VÁGTA RÁ MAGOR BÁCSI.

- AKKOR EZT KAPOD SZÜLETÉSNAPODRA, HOGY KIVISZÜNK KOCSIVAL.

- JÓVAN, FIAIM, JÓVAN.

MÁSNAP KIVITTÉK. KISZÁLLT A KOCSIBÓL LASSAN ÉS ERŐLKÖDVE. MENT 10 LÉPÉST A PUSZTÁN, ÉS EKKOR BESÉTÁLT AZ AJTÓN, LEVETTE A KALAPJÁT, RENDELT, HELYET FOGLALT ÉS EVETT, JÓÍZŰBBEN, MINT 10 ÉVESEN. VELE SZEMBEN APJA ÜLT, BAJSZÁT TÖRÖLGETTE.

DE EBBŐL A FOGADOTT FIÚ ÉS AZ IFJABB NIMRÓD-GYEREK CSAK ANNYIT LÁTOTT, HOGY A 100 ÉVES ÖREG ÁLLT ROGYADOZÓ LÁBAIN EGY KOPOTT, GAZZAL TELI BETONON, FÚJTA A SZÉL, DE NEM MOCCANT ÉS NEM SZÓLT, CSAK ÖMLÖTT A KÖNNY A SZEMÉBŐL.

201508176294.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.